Sexkjøpsloven må styrkes

Publisert av: olavvlam Publisert: 08. mars 2016
Oppdatert: 28. januar 2022
Lesetid: ca. 3 min

Klikk her for å les saken på ba.no

16. desember i fjor ble Galina Sandeva (28) drept i Oslo. Syv dager senere ble Dario Pionko (23) drept i Leeds. Begge ble drept mens de prostituerte seg. De hadde fortjent så mye mer enn å bli en del av trist statistikk.

Statistikker viser nemlig at det er atten ganger mer sannsynlig at prostituerte blir drept sammenlignet med kvinner som ikke prostituerer seg.

At salg av kropp er et utbredt problem selv i Bergen, ble grundig dokumentert i BA i januar da avisen lagde en viktig reportasjeserie om prostitusjon. For å forstå fenomenet bedre, er det nødvendig å se ut over regionale og nasjonale grenser.

På verdensbasis er det omtrent 40 millioner prostituerte. 80 prosent av de er mellom 13 til 25 år gamle, og 90 prosent av de styres av halliker. 70–95 prosent opplever sjikanering og trakassering mens de prøver å selge sex. Mens dødsraten hos befolkningen ellers er 1,9 per 100 000, er dødsraten 391 per 100 000 hos prostituerte. Alle blir ikke drept av horekunder selvsagt, en del velger dessverre å ta sitt eget liv. Ser man litt lenger enn på bare tallene, får man lett øye på alle dem som misbruker stoff og alkohol fordi det er den eneste måten de klarer å holde ut. Mange dør til slutt av det.https://7dd4d3b4429286ed938b348f95f2942c.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

90 % er menneskeslaver

Liberale krefter har lenge snakket seg varme om legalisering og bordeller. I Nederland, hvor bordeller ble legalisert i 2000, er 90 prosent av kvinnene ofre for menneskehandel. Antall lykkelige og frie horer glimrer med sitt fravær også i Tyskland. Likevel blir akkurat disse to landene trukket frem av dem som synes det er greit å selge menneskekropp.

Sannheten er at det ikke bare er nødvendig å beholde sexkjøploven, men også styrke den. Det må blant annet på plass langsiktige hjelpetiltak for å hjelpe mennesker ut av prostitusjonen og for å bearbeide alle traumene de er påført. I år blir det 8. mars ekstra viktig å gå bak parolene som både forsvarer sexkjøploven og ber om at den styrkes.

Tre uker etter at Dario døde, vedtok politikere i Leeds å legalisere «arbeidsplassen» hennes. Nå er det lov å kjøpe og selge sex der hver dag mellom klokken 1900 til 0700 om morgenen. Så lite var hennes liv verdt.

Sexkjøploven har virket

Rapporten «Farlige forbindelser» fra 2012, som tok for seg volden som prostituerte utsettes for, viser at slag med knyttet neve har gått ned med 38 prosent, og at voldtekter gikk ned med 48 prosent etter innføring av sexkjøploven i Norge.

Tall viser også at det har blitt færre horekunder, og at særlig unge menn viser en holdningsendring. Det er derfor ikke rart at stadig flere land i EU ser til Norge og den såkalte nordiske modellen. Vi ligger foran som gode eksempler.

11. februar 2016, foreslo like fullt leder for Oslo Liberale Studentforening å legalisere bordeller i Norge. Avisoverskriftene lot ikke vente på seg da Kari Jaquesson hadde bedt politikere fra Unge Venstre om å suge pikk ti ganger for dagen for å se hvor gøy det er å jobbe på bordell. I sannhet den virkeligheten som sto nærmest kvinnen som garantert hadde valgt enn annen vei om hun fikk velge på nytt. Galina Sandeva var hennes navn. La oss ikke glemme verken henne eller Dario Pionko.

La oss skape flere utveier for dem som ikke ser annen råd enn å selge seg selv, slik at deres sjanser for å få gode liv blir større

Marthe Hammer