Fordøm militærkuppet i Myanmar!

Publisert av: vestland Publisert: 08. februar 2021
Oppdatert: 27. januar 2022
Lesetid: ca. 2 min
Apell fra Marthe Hammer gruppeleder for SV i fylkestinget i Vestland.

Kjære alle i «Bevegelsen for demokrati i Myanmar» her i Bergen, kjære alle andre fremmøtte.

I dag står vi her på Menneskerettighetens hus i Bergen for å vise solidaritet med folket i Myanmar. 1. februar skulle det demokratisk valgte parlamentet i Myanmar samle seg for første gang. Istedenfor knuste militæret håpet om demokratisk utvikling i landet. Igjen ser vi at de som ikke aksepterer folkets vilje, bruker makt for å ta over styringa av landet.

Dessverre er ikke dette ukjent for den burmesiske befolkningen. I 50 år har militærjuntaen holdt på makta, og med det, kontinuerlig brutt menneskerettighetene i landet. Nå er landet tilbake der: de har kuppet makten, de har arrestert Aung San Suu Kyi og andre sivile ledere, journalister og menneskerettighetsforkjempere; de har innført et år med unntakstilstand og har fjernet grunnleggende rettigheter for befolkningen. Igjen har de innført et regime basert på frykt.

Myanmar har gått en vanskelig vei mot demokratiet siden 2011, men den veien har nå fått et brått stopp. Vi må vise at vi ikke kan akseptere dette. Det internasjonale samfunnet må vise tydelig at i vår verden skal det ikke være plass for regimer som tar makten fra folket.  Befolkningen i Myanmar ga et tydelig signal om hva dere ønsket i valget 8. november, og deres stemmer må respekteres.
Landet kan heller ikke bli en brikke i et stort internasjonalt spill mellom supermaktene USA, Russland og Kina. Og det er bekymringsfullt og trist at FN ikke klarte å enes om en felles uttalelse om militærkuppet.

Det finnes ikke det perfekte demokrati, og det var heller ikke demokratiet i Myanmar. Men det var det styret folket hadde valgt, folket kjempet for og som de bygget demokratiet med. Ingen har rett til å sette sin vilje over folkets vilje.

Vi fordømmer militærkuppet i Myanmar.
Vi krever at Myanmar igjen går veien med demokrati.
Vi krever at resultatene fra valget i november 2020 blir anerkjent og at de folkevalgte blir innsatt.
Vi krever at alle de som er arrestert i disse dagene blir løslatt.
Vi krever at rettighetene til befolkningen blir gjeninnført.


Appellen ble skrevet i et samarbeid mellom Rafael Cobo, gruppeleder i Askøy SV og gruppeleder i fylkestinget Marthe Hammer