SVs 10 Hordalandsløfter

Publisert av: froydis.olaussen Publisert: 09. august 2021
Oppdatert: 09. august 2021
Lesetid: ca. 2 min
Disse lokale sakene i Hordaland vil SVs stortingsrepresentanter med Audun Lysbakken på topp gjennomføre i kommende Stortingsperiode:

Helse

Lokalsykehusene i Odda, Stord og Voss må minst bevares med dagens funksjoner og spesialisthelsetjenesten i distriktene skal styrkes.

Kultur

KODE skal sikres statlig finansiering på linje med andre nasjonale museer, ruinkonserveringen og forskningen på Halsnøy kloster må videreføres, og oppgraderingen av Hardanger fartøyvernsenter må realiseres.

Klima

Sikre utredning og innføring av karbonfangst (CCS) ved Birs avfallsforbrenningsanlegg i Rådalen, finansiere og igangsette karbonfangst- og lagring i Øygarden, og utrede og støtte karbonlagring i jord på Voss. Sikre støtte til Tizirs prosjekt i Tyssedal for å erstatte kull med karbonfritt hydrogen i titanproduksjonen.

Natur

Opprette nasjonalpark på Rekstern på Tysnes for å bevare regnskogsområdet, øke bevilgningene til flomsikring av steder som Voss og Odda, og innføre strengere retningslinjer for hyttebygging for å stanse bygging i nærheten av nasjonalparker, verneområder og viktige naturområder slik at hensynet til urørt natur og til villreinen veier tyngre enn i dag. Det skal ikke gjennomføres nye utbygginger som Eidsfjord resort i neste stortingsperiode.

Vindkraft

I Bjørn West fjellene i Nordhordland vil SV i stedet jobbe for nasjonalparkstatus. Unike kyst- og fjellandskap og store naturområder i Hordaland står i fare for å bli rasert av storskala vindkraftanlegg på land, og derfor seier SV nei til alle slike utbygginger.

Samferdsel

Bygge ny E16 og jernbane Bergen- Voss så det blir trygt å ferdes på strekningen. K5 Arna – Stanghelle må ha oppstart senest i 2024. Si nei til Hordfast og heller prioritere rassikring og sikre bruksveier i Hordaland.

Kollektivtrafikk

Sikre god finansiering av Bybanen til Åsane og planlegging av linje til Bergen Vest. Staten må bidra med minst 80 prosent av finansieringen til prosjektene.

Støtte miljøteknologi

Sørge for langsiktig statlig finansiering av el-ferger i Hordaland og kompensere fylkeskommunens investerings- og driftskostnader.

Cruise

Innføre miljøkrav for cruiseskip i Hordalandsfjordene slik som det allerede er i Nærøyfjorden og Geirangerfjorden.

Bygge Hordaland

Bevilge midler til bygg for Raftosenteret og byggeprosjekt for Griegakademiet (UiB). Sikre Havforskningsinstituttet, Fiskeridirektoratet og Akvariet finansiering til å bygge nytt på Dokken, og øke bevilgningene til bygging og oppgradering av studentboliger i Bergen og på Stord.