Arven etter Erna Solberg er økt ulikhet og flere fattige

Publisert av: froydis.olaussen Publisert: 27. august 2021
Oppdatert: 28. januar 2022
Lesetid: ca. 2 min
Les Audun Lysbakken og Sara Bell sitt svar til Høyres Ove Trellevik og Charlotte Spurkeland

Høyres stortingskandidater forsøker å skjønnmale et bilde som allerede har slått sprekker når de påstår at forskjellene i Norge aldri har vært mindre. Sannheten er at etter åtte år med borgerlig styre har de rikeste fått en større del av kaken, samtidig som det har blitt stadig flere fattige.

Bare hør på dette:
Over 30 000 flere barn lever i fattige familier i dag enn da Erna Solberg ble statsminister.

– Høyre-regjeringen har gjennomført mange usosiale kutt som rammer dem som har minst fra før, som å kutte i bilstønad for bevegelseshemmede, kutt i tannhelsesjekk for eldre og kutt i tilgang på fysioterapi for blant annet brannskadde og amputerte.

– De som allerede har høyest inntekt har hatt den klart høyeste inntektsøkningen de siste åtte årene, med en økning på 14 prosenteller 266 000 kroner. De på toppen har altså dratt fra resten i reallønnsutviklingen. Kilde.

– På bare seks år har den rikeste prosenten økt sin andel av samfunnskaken med 18 prosent.

Samtidig tjener den rikeste ene prosenten i Norge hver femte krone, mens de aller rikeste betaler en mindre prosentandel skatt enn folk flest ifølge SSB-forsker Rolf Aaberge. Den rikeste prosenten i Norge betalte i 2018 ca. 20 prosent av sin totale inntekt i skatt, mens den rikeste 0,1 prosenten bare betalte 11 prosent.

Når de rikeste får en større andel av inntektene og formuen i Norge, øker de også sin politiske makt. Skal Norge bli rettferdig gjenstår en stor ryddejobb etter Erna Solbergs regjering. Den jobben skal SV ta.

Audun Lysbakken, SVs 1. kandidat i Hordaland
Sara Bell, SVs 2. kandidat i Hordaland.